Deniz Yosunu Çeşitleri Deniz Yosunlarının Tanımı ve Önemi Deniz yosunu terimi, dünya okyanuslarının kıyısında, genellikle sığ sularda büyüyen çok hücreli, makroskobik deniz bitkilerini ifade eder. Deniz yosunları; kırmızı, kahverengi ve yeşil alglerin bazı üyelerini kapsar ve kullanım amaçlarına göre (ilaç, gıda, gübre, endüstriyel kullanım gibi) sınıflandırılır. Dünyada Yaygın Olarak Bulunan Deniz Yosunu Çeşitleri
Ayrıca, bazı demet biçimindeki mavi-yeşil su algleri (Cyanobacteria) de bazen deniz yosunu olarak nitelendirilir. Deniz yosunlarının bu üç tipi, belirli dalga boylarındaki ışığı absorbe eden ve onlara karakteristik renklerini (yeşil, kahverengi veya kırmızı) veren pigmentlerine göre adlandırılır. Deniz yosunları, fotosentez yapabilmek için ışığa ihtiyaç duyarlar. Kırmızı ve kahverengi algler neredeyse sadece denizlerde yaşarken, yeşil algler tatlı sularda (nehirler ve göller) ve hatta karada (duvarlar, kayalar, evler ve nemli ağaç kabuklarında) yaşamaktadır. Fotosentez ve Ekolojik Gereksinimler Deniz yosunları, karbondioksitten ve sudan karbonhidrat üretebilmek için güneş enerjisi kullanırlar ve bu sayede fotosentez yaparlar, bu nedenle bitki olarak sınıflandırılırlar. Ekolojik olarak en önemli iki çevresel gereksinimleri; deniz suyunun varlığı ve fotosentezi sürdürebilmek için yeterli ışığın bulunmasıdır. Deniz yosunlarının çoğu, yaşamlarını sürdürebilmek için bir yere tutunmak zorundadırlar, ancak sadece birkaç türü denizde serbestçe sürüklenirken gelişebilir. Sonuç olarak, deniz yosunları kumlu veya çakıllı kıyı bölgelerinden ziyade sık kayalıklı kıyılarda daha yaygın olarak yaşarlar. Bazı türler, gelgite bağlı olarak, kaya havuzlarının çevresine özelleşerek tutunmuşlardır. Bu tür deniz yosunları, aşırı sıcaklık ve tuzluluk değişimlerine dayanabilirler. Deniz Yosunlarının Yayılımı ve Kullanımı Deniz yosunlarının birçok türü, özellikle Doğu Asya'daki Çin, Japonya, Kore, Tayland, Tayvan ve Vietnam gibi kıyı ülkelerinin yanı sıra; Belize, Endonezya, Peru, İskandinavya, Kanadalı Maritimes, İrlanda, Galler, Filipinler ve İskoçya gibi çok farklı kıyı ülkelerinde yiyecek olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki Ascophyllum yosunları, düğümlü yosun, Norveç yosunu ve düğümlü deniz yosunu gibi farklı isimlerle de bilinirler. Bu deniz yosunları, genellikle Doğu Grönland'ı da kapsayan Avrupa'nın Kuzeybatı kıyıları (Svalbard'dan Portekiz'e) ile Kuzey Amerika'nın kuzeydoğu kıyılarında yaygın olarak bulunurlar ve akademik çevreler tarafından en çok araştırılan türlerdendir. |